tiistai 6. syyskuuta 2011

Lohtua

Tänään aamulla oli aika täydellinen hetki kun ajeltiin töihin Teemun kanssa. Joo sama työmatka ja aikakin, eri paikka tosin. Aurinko paistoi ja sumua oli peltojen yllä yön jäljiltä, radiossa laulettiin: "Jos lohtusi on jouluenkeleitä kesäkuuksi jäänyt ikkunaan..." Koko laulu tässä. Oli kyllä siihen hetkeen niin täydellinen laulu, että tais tulla tippa ihan linssiin. Tämä syksy nyt on vähän tämmönen.
Ehkä tuossa lauseessa kiteytyi minun suhteeni jouluun. Enpä tietysti tiedä mitä sanoittaja on tarkoittanut, mutta jotenkin vaan... minuun kolahti. Just tänään. Yleensäkin laulun sanat ja musiikki on aika tärkeitä juttuja. Kaikki vähänkin surullinen uppoaa=) Varmaan siksikin tykkään joulusta, onhan se musiikki aika surullistakin. Kaikki rallatukset jää kuuntelematta.
Uskallanko edes tunnustaa että Tonttu-laulua tulee kuunneltua silloin tällöin pitkin vuotta. Parraaseen tunnelmaan tosin pääsee talvella. Ennen tai jälkeen joulun=) Niin ja kaikki nuoruusbiisit jotka radiosta tulee saa vähän ahdistusta pintaan. Ehkä mä oon vielä liian nuori, kattokaas ei oo tarpeeks kulunut aikaa... joo se se on.
Jos joku laulu oikein jää rallattamaan alitajuntaan, ei sen sanat välttämättä tarvi mitenkään koskettaa omaa elämää. Kunhan ne vaan koskettaa. Ja sit on niitä joita kuulee monta kertaa päivässä töissä, niitä sitten kun myöhemmin kuulee niin tulee mieleen joku tietty ajanjakso elämästä. Meidän kevään remppa tulee mieleen tästä.
Niin ja se Leinon nocturne. Tippa linssiin. Ihan joka kerta. Sekin kun on väännetty lauluksi, on aika täydellinen. Se on kesän Tonttu. Siinä on sitä vanhan ajan tunnelmaa, sydän ihan sykähtää. Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysikuu, kesäyön on onni omanani... ah täydellistä. Onko teillä joitan tiettyjä lauluja jotka on kolahtaneet ihan kerralla?
Viime aikoina oon tykännyt Samuli Edelmannin Ei mitään hätää. Sekin jotenkin käy tämän syksyn tunnelmiin. Miusta on kai tullut vähän tylsä. Musiikkimaku oli ennen vähän erilaista, nyt poimii niitä tuolta radioaalloilta jotka sitten jää päähän soimaan. Yleensä ne musiikin kuuntelut jää siihen työmatkaan, harvoin tulee kotona kuunneltua. Joskus vaan on pakko sitten huudattaa kotonakin. Tänään oli sellainen päivä.
***
Kuvasarja on siitä kun Phantom perhosen bongas.

15 kommenttia:

 1. Kiva postaus.

  Oon nyt pari kertaa pysähtynyt kuuntelemaan ajatuksella Antti Viskarin Tuntematon potilas-kappaletta ja kyllä tulee tippa linssiin.Kappale tuo mieleen oman pappani,joka viimeisinä vuosinaan dementoitui ja sodan käyneenä pinnalla oli nuo sodassa koetut asiat.Myös monet asiakkaat työssä tulee kappaleesta mieleen.

  Tänään muuten juuri tuo Ei mitään hätää soi päässä koko päivän.Kuului aamulla radiosta ja ei se muuta tarvinnut.

  VastaaPoista
 2. Kuulin hetki sitten tuon Samuli Edelmanin laulun ja se kyllä kosketti. Tosi kaunis laulu.

  Itsellä on totaalisesti suoraan sydämeen menneet Chisun laulut. Esimerkiksi "Yksinäisen keijun tarina" on todella koskettava ja kaikessa surullisuudessaan kuitenkin kaunis ja ajatuksia herättävä.

  Itse pidän myös haikeista ja surullisista lauluista, niissä vaan on jotakin... Vaikka kyllä ne rallatuksetkin on kivoja :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä laulujen sanoja kannattaa kuulla, useimmiten niissä on ihan koskettava sanoma. Itse olen musiikin suhteen melkoisen kaikkiruokainen - tosin vanha suomalainen tanssimusiikki on sitä parasta.
  Ihania kuvia koiruleistasi, meidän Simoa muistuttavat kovasti!

  VastaaPoista
 4. Kyllä,musiikin sanoma on tärkeää minullekin...sanat,sävel jopa laulajakin,joka tulkinnallaan tekee kappaleesta uskottavan..Tällähetkellä surumielistäkin surumielisin,joka kolahtaa, on tuo Antti Viskarin"Tuntematon potilas".Saa aina kyyneleet kihahtamaan silmiin.Kun on itse kokenut läheisen ihmisen mielen järkkyvän,niin tuon laulun sanoma herättää aina sen tunteen pintaa,kun hätä läheisestä oli suurin.Eka kerran laulun kuullessani ahdistuin jopa itsekin siitä tunnetta,niin elävästi se tuli mieleen...se pistää miettimään tätä elämän monimutkaisuutta.

  Mukavia työmatkoja musiikin parissa:)

  VastaaPoista
 5. Mä olen biisikärpänen,osaan miljoonia laulunsanoja, vaikken haluaisikaan. Siksipä jatkuva jukeboxi pyörii päivittäin päässäni! Saatan vastata kaverille laulun sanoilla johonkin kysymykseen ;D

  Sanoilla on merkitystä. Toiset asiat sanotaan kauniisti eritavoilla.

  Eino Leino sykähdyttää kyllä. Pidän kauniista sanoista ja tunnelmista, jotka kertovat sopivasti, eivät liikaa.

  Ja toisaalta siitä, mikä laittaa jalan vipattamaan! ;)

  Musiikki on ihanaa!

  VastaaPoista
 6. aika lailla samoilla linjoilla musiikin suhteen.Musiikki on balsamia sielulle=)
  Kiva kuvasarja perhosesta ja koirasta.
  Kivaa viikkoa sulle!

  VastaaPoista
 7. Mul on sellaisia biisejä, joita silloin tällöin pistän soimaan ja sitten haikailen menneen perään (selvästikin ei-selvänä).
  Ja ne taitaa olla kaikki mun äidinkieliset.

  VastaaPoista
 8. Oletko kuullut Nocturnen Ville Tuomen esittämänä? Jotenkin uppoaa vaikka on hevimpi versio. Youtubesta löytyy.

  VastaaPoista
 9. Kiva lukea teidän musiikkijutuista! Joo voin kyllä kuvitella että toi tuntematon potilas koskettaa varsinkin jos läheisen kohtalo on samantapainen kuin laulussa.

  Marika: Täytyykin käydä kuuntelemassa toi Chisun biisi.

  Muitakin koskettavia vinkkejä otetaan vastaan=)

  VastaaPoista
 10. Anonyymi: Joo olen kuullut! Meillä on tuo takorautaa levykin.

  VastaaPoista
 11. Kuuntelin saman tien laulun...kyllä oli koskettava, ja herkkä.
  Minulle ovat tämän hetkiset suomalaiset laulut aivan uusia.Viikonlopulla asensin suomi-pop radion mobiliin, ja olen innolla kuunnellut suomalaista musiikkia.
  Ihana kuunnella sanotuksia, ja vaipua musiikin vietäväksi.

  Nuoruusmuistot tulevat heti kun kuulee sen aikaista musiikkia...ja tunteekin itsensä sen ikäiseksi!! :))

  VastaaPoista
 12. Muutama biisi on,joka tuo muistoja mieleen ja muutama sellainen joita jaksaa yhä vuosien päästä kuunnella.
  Sonata Arctican Tallulah(ei sen kummempaa muistoa,hyvä biisi)
  Lauri Ylösen heavysta tulee tippa linssiin ja Otto mieleen,tanssittiin Oton kanssa,kun se aina kuului ja Otto tykkäsi:)

  VastaaPoista
 13. Samoilla linjoilla täällä musiikin suhteen, päässä soinut monena päivänä "ei mitään hätää"
  Topi Sorsakosken kappale tummansininen sävel on myös aika koskettava kappale. Itse tykkään Topin monesta muustakin kappaleesta, harmittaa kun yksi suomen upeimmista laulajista on taas poissa :(

  Musiikki on minulle ainakin terapiaa!! Hyvä biisi ja volumet täysille, niin jo kelpaa :)

  VastaaPoista
 14. Oi tuo tallulah on kyllä ihana! Sitäkin tuli jossain vaiheessa kuunneltua.

  Topi on kyllä kans hyvä, mulle se on semmoista kesämusiikkia. Tulee aina niin kesäinen olo.

  Kiitos friidut kommenteista!

  VastaaPoista

Hunksit ja Hanne kiittää kommentistasi <3