maanantai 31. lokakuuta 2011

Kartanon historiaa

En varmaan ennen olekaan kertonut teille tämän meidän kartanon historiaa. Historian juuret ulottuvat vuosisatojen taakse ja koska olen kuvia niin paljon tästä talosta laittanut, asiaan toki kuuluu esitellä sen muinaiset asukkaat. Ajatus lähti näistä kuvista jotka kartanonherroista löysin talon kätköistä:
Kuvissa siis vasemmalla Onni, herttua ja oikealla Veeti, ratsumestari. Tarina kertoo että varsinkin ratsumestari oli kova metsästämään. Muutamia kuvia onkin säilynyt aikojen saatossa jotka tukevat tätä tarinaa, ratsumestari poseeramassa saaliidensa kanssa:
Toinen näistä saaliista koristaa edelleen kartanon oleskeluhuoneen seinältä, kunniapaikalta. Onhan tämäkin metsästyssaalis pala arvokasta historiaa:
Herttuan taas tiedetään olleen hieman, miten sen nyt sanoisi, herkempi, runollisempi tapaus. Tästä todisteena on useat rakkauskirjeet joita löytyi ruokasalin lattian alle piilotettuna. Kirjeet oli varsin älykkäästi kätketty vanhan kirjan sisuksiin:
En nyt tässä sen kummemmin kirjeiden sisältöä kerro, mutta tosirakkautta se on ollut. Voi mikä ihana rakkaustarina!! Ihan sydän sykähtää kun ajattelee miten herttua on illan pimetessä rakkaalleen kirjeen kirjoittanut.
Olen kuullut että herttua ja herttuattaren rakkauden pienoisena esteenä on ollut välimatka. Tai no koska kirjeiden seassa oli myös onnittelukortti kihlaparille, välimatka on ilmeisesti jossain vaiheessa ollut vain hidaste. Tässä vanha kuva herttuasta, taustalla näkyykin kuva tuosta ylläolevasta kirjasta, kun tarkkaa katsoo:
Ihania aarteita nämä vanhat kuvat kartanon herroista. Kätköistä löytyi myös herttuan rakkaan kuva, kuva oli parhaat päivänsä nähnyt, ilmeisesti herttua oli sitä paljonkin katsellut ja mukanaan kuljetellut.
Ilmeisesti kartanon herrat ovat pitäneet myös varsin vauhdikkaita illanistujaisia, viulunsoitto lienee ollut niissä herttuan ohjelmanumero. Ja en mene vannomaan että noissa karahveissa olisi pelkästään kartanon lähdevettä ollut...
Liekö metsästysreissulta tämä seuraava kuva otettu. Tiedä vaikka ratsumestari on saanut herttuankin mukaan reissuillensa. Saalista ei tosin tällä reissulla ole tainnut tulla, tai sitten kuva on otettu metsälle lähtiessä (huomatkaa herrojen takkien karvakaulus, kiitos niistä kuuluu lienee ratsumestarille).
Ihana vanhan kartanon historia! Mitä elämää nämä hirret ovatkaan nähneet, onneksi jäljelle on jäänyt muutamia kuvia, jotka nyt koristavat saman kartanon oleskeluhuoneen hyllyjä. Kovin tutun oloisia ovat nämä kartanon herrat, ihan niinkuin olisin tuntenut heidät aina...

15 kommenttia:

 1. Ihanaa, että teidän kartanolla on noin hieno historia kerrottavana ja vieläpä ihanien kuvien kanssa. Komeita ovat, sekä herttua että ratsumestari.

  Rapsutuksia niille nykyisille asukkaille, jotka kovasti muistuttavat esi-isiään.

  -Tuija-

  VastaaPoista
 2. Olipa ihana tarina kartanostanne.
  Voi, noita rakkauskirjeitä oli ollut hauska lukea, jäänkin odottelemaan niitä.

  VastaaPoista
 3. Ihanat kartanonherrat!

  Tiesithän, että nämä koirapostauksesi tuottavat erittäin paljon hyvää mieltä ja ylöspäin olevia suupieliä? ;))

  Rapsutukset koirapojillenne ja paljon iloa alkaviin marraskuun päiviin!

  VastaaPoista
 4. Kiitos friidut, on se vaan mielenkiintoista tämä historia...

  Marille kiitos! Ihana kuulla että jutut naurattaa. Nuo koirat on niin ihania ja tärkeitä mulle että ne saa minullekin suupielet ylöspäin=)

  VastaaPoista
 5. Mä niin tykkään tälläisistä historiallisista kertomuksista! Kyllä sellaiset hienot antiikkit kuvat laittais mielellään omallekin seinälle :))

  VastaaPoista
 6. Talon historia kiinnostaa ja teidän talon historia näyttää kyllä unelmalta.

  VastaaPoista
 7. Kiva tarina kartanon herroista.Mutta niin on kivat saaliitkin=)

  VastaaPoista
 8. 50000!! Palkinto?! Kalasoppaa?

  VastaaPoista
 9. Heips!
  Eilen kävin vilkaisemassa blogiasi ensimmäistä kertaa, ja tänään piti tulla jatkamaan. Aivan ihania kuvia haukuista ja hauskaa tekstiä! Koirajuttuja jaksaa aina lukea (sisustamisen ohessa:), kun meiltäkin löytyy 2 kpl karvaisia.

  VastaaPoista

Hunksit ja Hanne kiittää kommentistasi <3