maanantai 14. toukokuuta 2012

Hunksista rukkaset? -hunksien käsityökoulu osa 1

Nyt luvassa lyhyt oppimäärä; "Kuinka tehdään hunksista rukkaset?". Tai no, tässä tapauksessa lämmin viltti vaikkapa hunksille itselleen, mutta saahan niistä kyllä rukkasetkin tehtyä. Ensin otetaan hunksi:
Ja mitataan hunksi:
Koska tärkeäähän on että viltistä tulee oikean kokoinen. Sitten seuraavaksi nypitään hunksi ja etsitään esille vintin kätköistä rukki:
Kehrätään nypitystä ja karstatusta hunksinkarvasta lankaa. Ja koska yhdestä hunksista saa mittaamattoman määrän lankaa tehtyä, jotta langat pysyisivät selvänä ne pyöritellään tähän:

Sitten kun langat on selvitelty, otetaan hunksi ja puhelin ja soitetaan äitille:
Kysytään äitiltä erittäin kainosti että voisiko äiti tehdä hunksinkarvalangasta viltin. Ja seuraavana päivänä:

Tadaa, meillä on viltti! Aitoa hunksin karvaa! Ja on muuten lämmin ja pehmeä peitto! Ja tähän kaikkeen menee siis vuorokausi. Hunksien karvasta on meillä tehtynä myös matto:
Ja koska ainakin tässä esimerkkihunksissa on tuota mustaa (huomatkaa keskellä selkää pyöreä läntti), niin tokihan mattoonkin mustaa tuli. Mutta käsityöthän on sellaisia että jokainen on vähän erilainen, kun se on itse tehty. Hunksien karvaa on vuosisatojen alussa käytetty myös hirsien välissä:

Ja aidoista ja hienoista hunksien partakarvoista tehdystä langasta on virkattu meillekin pitsiä:
Tämä onkin kallista pitsiä, koska ainakin noilla meidän hunkseilla ei tuo parrankasvu kovin runsasta ole...Niin ja saahan hunkseista tehtyä myös:
Ei ei ei, ei hunkseista taljaa! Väärä kuva, suokaa anteeksi. Mutta siis, hunksista on moneksi, taas on sekin todistettu. Olisiko täällä innokkaita käsityöihmisiä oppimaan lisää hunksien käsityökoulussa? Tämä nyt oli vaan tällainen esittely, vähän niinkuin että löytyykö kiinnostusta. Ja jos minäkin olen näillä ohjeilla onnistunut käsitöitä tekemään niin kyllä onnistutte tekin!

22 kommenttia:

 1. Hui, piti tulla katsomaan kun näin otsikon :) Kyllä täytyy sanoa että on monipuolisia kavereita nämä hunksit ja näppäriä käsityöihmisiä siellä :D

  VastaaPoista
 2. Kyllä hunksista onkin moneksi...:)

  VastaaPoista
 3. Kyllähän hunkseista on sitten moneen... ;D Ihania käsitöitä!

  VastaaPoista
 4. Minäkin jo ajattelin, että tosi pahan kolttosen ovat hunksit nyt tehneet, kun rukkasiksi päätyivät.

  VastaaPoista
 5. Oioi.. sattuuks heihin kun sä nypit karvoja? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei satu, mutta parsonia ottaa päähän, kun pitää olla paikallaan ;D Onko teillä Hanne sama? Toki on arkoja kohtia mm. mahan alla, mutta ne voi leikata saksilla. :)

   Poista
  2. Minäkin osallistun SUUREEN NYPPIMISKESKUSTELUUN :D eli Hunksien ja kaikkien muidenkin nypittävien karva irtoaa hyvin, kun se on ns.kypsää. Hunksi nypitään edestä ja takaa, kun Hunksi istuu tai makaa. Nyppiminen ei satu, jos karva on kypsää. Jos Hunksi älähtää, karva ei ole kypsää ja nyppiminen lopetetaan välittömästi. Pala HK:n blöötä nyppimisen lomassa auttaa aina. :D

   Poista
  3. Juu ei satu nyppiminen. Tosin niinkuin Anna sanoi niin paikallaan olo on aika karmeeta ainakin tälle meidän nuoremmalle hunksille. Onni taas melkein nukkuu istualtaan kun sitä trimmailen.

   Poista
 6. AI LÖYTYYKÖ KIINNOSTUSTA??? Vielä kysyt moista. MINÄ, MINÄ, MINÄ olen ENSIMMÄISENÄ JONOSSA!!! Mulle, mulle, mulle yksi paikka Hunksien käsityökoulusta!!!!!!!!!!!! Olen monesti ajatellut, että minä olen koulunpenkillä tarpeeksi jo istunut, mutta siis HUNKSIEN käsityökoulussa voisin istua vaikka aamusta iltaan ja yön kanssa. Siis APUA, oon ihan intona jo täällä virkkuukoukkujen, kutimien, ompelukoneen, rukin, kangaspuiden,... kanssa. Enhän mä malta ees nukkumaan mennä. Mulle varattu eturivin paikka, opettajien eli HUNKSIEN edestä. Koskas opinnot alkavat? (toivottavasti jo huomenna) Onko opetusta joka päivä? (joojoojoo) Onko koulua myös lauantaisin? (tottakai)

  Hihihiii, aivan mainio postaus. Ihan paras!

  VastaaPoista
 7. voi,voi...kyllä teitin hunksit joutuu kovia kokemaan...vielä ihan käsityökoulukin...huh,huh...mie hukseina ottasin jo repun selkään jä läksisin kylille:)

  VastaaPoista
 8. Lisää vaan ohjeita tulemaan =D Paras käsityökoulu ikinä!

  VastaaPoista
 9. Voisin lähettää sulle lisää karvoja,tuosta meidän riiviöstä lähtee niin julmetusti noita karvoja.Niitä on jokapaikassa,vaatteissa,sängyssä,auton istuimetkin on täynnä niitä (ja ei muuten lähde imuroiden)puhumattakaan sukista. Koita siinä olla siistinä sitten ihmisten ilmoilla kun olet täynnä valkoisia karvoja! Joten jos siellä loppuu materiaali suuren osallistuja määrän vuoksi kesken,niin voin lähettää lisää!!
  pensseli

  VastaaPoista
 10. Adorei seus trabalhos. São lindos!
  Sucesso!
  Estelita

  VastaaPoista
 11. Seu cachorrinho se chama Punainen?(au-au!!)(your dog had name Punainen?). Ele é lindo! (he is handsome!).
  Bye
  Estelita

  VastaaPoista
 12. Minä voisin ilomielin tilata tuota hunksinvillalankaa... kun tuo meitin kuningatar on aina mun tekeleen päällä kun sen hetkeksi lasken, niin jospa se sitte jättäis sen rauhaan. Hänen reviirilleen kun ei koiria sallita... että ei hyvä idea sittekään kun tekele raadeltais pian. ;D

  Mutta kyllä mäkin ajattelin että sielä on tehty nyt oikeen kunnon kepponen. =)

  VastaaPoista
 13. Huh! sydän pompsahti kurkkuun kun jo pelkäsin pahinta otsikkoa lukiessa...ei saa noin säikytellä herkkää ihmispoloista !!!
  Ilmottaudun heti hunksien käsityökouluun ja innolla jään odottamaan mitä seuraavassa osiossa opitaan ;D

  VastaaPoista
 14. Hienosti on kyllä tullut mattoonkin tuo musta läntti kuten on Hunksissakin :D
  Aurinkoisia kevätpäiviä niin Hunkseille kuin Hannellekin!

  -Auli

  VastaaPoista
 15. Sä oot ihana! ;D LOL
  Hunkseista tosiaan on moneksi, olenkin ajatellut joskus näitä postauksiasi lukiessani, että jos meille vielä joskus tulee joku karvainen perheenjäsen, siis sitten joskus, jos Usva-neitiä ei vaikka enää ole, niin Hunksi voisi olla aika varteenotettava vaihtoehto...
  Ja joo, käsityökoulusta on aina hyötyä!

  VastaaPoista
 16. Kääk!Määkin olisin saanut Mannista monta,monta villapaitaa kevään karvan lähdön aikaan=)Mutta imuri kerkes ne imasta.
  Mutta kyllä on söpönen trimmattu hunksi siellä.Rapsutuksia söpöläiselle.

  VastaaPoista
 17. Kiitos jutustasi - se oli taas illan ilahduttaja. Olet kyllä huippu näiden Hunks-tarinoidesi kanssa ja kuvat on aina se piste iin päälle =)!

  VastaaPoista
 18. Kiitos ihanat friidut kommenteista! Luulenpa että seuraava käsityökoulu on tulossa ihan lähiaikoina... ;) Liisalle kiitos haasteesta <3

  VastaaPoista

Hunksit ja Hanne kiittää kommentistasi <3